Η Λήμνος μεταξύ άλλων χαρισμάτων, έχει ένα – ίσως το πιο σημαντικό- ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι διατροφικά και γαστρονομικά αυτάρκης! Που σημαίνει πως μπορεί να καλύπτει σε καθημερινή βάση, όλο το χρόνο τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων της χωρίς να χρειάζεται την συνεισφορά των γύρω περιοχών και άλλων τρίτων προμηθευτών.
Σιτηρά, όσπρια, μέλια, αλάτι, βότανα, κρασιά, θαλασσινά, κρεατικά, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, γλυκά, ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όλα αυτά τυποποιημένα είτε σε καλαίσθητες συσκευασίες που πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες είτε μαγειρεμένα και σωστά σερβιρισμένα με ευδιάκριτη την ειλικρινή διάθεση για φιλοξενία.
Με αυτά τα εφόδια και με γνώμονα την διάδοση της γαστρονομικής κληρονομιάς δημιουργήθηκε το Lemnos Philema, η δημιουργία δηλαδή ενός άριστα οργανωμένου, ετήσιου Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του νησιού στην πιο σημαντική τουριστική περίοδο. Για 3 συνεχόμενες ημέρες στον πολυχώρο «Αποθήκη», στη Μύρινα, οι τοπικοί παραγωγοί και τυποποιητές ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα προϊόντα που παράγουν, φιλεύουν εδέσματα και κερνούν τα εκλεκτά κρασιά τους.
Το IEK PRAXIS, εκπαιδευτικός φορέας αιχμής και ενεργός φορέας γαστρονομικού πολιτισμού, συμμετείχε δυναμικά στο Lemnos Philema 2019 με δύο εξαιρετικούς και καταξιωμένους συνεργάτες, τον chef Κωνσταντίνο Κωστάκη και τη Γιάννα Μπαλαφούτη, ειδική Γαστρονομίας, καθώς και με την προσφορά μιας πλήρους υποτροφίας για τους νέους της Λήμνου.
Ο λήμνιος Ηρακλής Παρασχάκης είναι ο τυχερός που κέρδισε την υποτροφία και θα φοιτήσει στην καλύτερη ομάδα Μαγειρικής, δίπλα σε πολυβραβευμένους chef.
Ο βραβευμένος με 2** Michelin chef και διευθυντής του τομέα Μαγειρικής Άγγελος Λάντος τον υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις της σχολής.